Jdi na obsah Jdi na menu

TOXOPLAZMA

Toxoplazmóza je přezdívaná kočičí nemoc. Je riziková pro všechny a ovlivňuje lidské chování a to tak že přestaneme být ostražití. Část infekce může v těle zůstat a uškodit nám. V případě , že se člověk dostane do oběhu jako mezihostitel může posloužit jako přenašeč než se prvok dostane do konečného hostitele. Hlavními přenašeči bývá myš, prase či jiný teplokrevný obratlovec.

v ČR hostí toxoplazmózu každý třetí člověk , ve Francii až 50% a v některých afrických zemích až 90%. onemocnění působí normálně a bývá zaměňováno za běžnou virózu, protože se člověk často uzdraví ale je nositel toxoplazmózy až do smrti. Zatím co muži strácí respekt a začínají být podezíravější, nejistějšími a žárlivějšími tak ženy jsou srdečnější a společenštější. 

Nejrizikovější je pro ženy v třetím měsíci může totiž způsobit hydrocefalem (onemocnění mozku). a v posledním trimestru je možnost nákazy až 50%

Hlavním přenašečem jsou kočky, onemocnět můžeme jenom když  čistíme kočičí záchod, ale v případě že čistíme toaletu nejdéle každé dva dny a pravidelně dezinfikujeme nic nám nehrozí. V případě že kočka v životě nechitila myš nejí syrové maso nebo nechodí ven nemá možnost se nakazit , ale pozor nakazit se můžeme i s pouhé mrkve.

chlapci bývají častěji nakažení ale po pětadvacítce postihuje i ženy novomanželé totiž často vaří a stačí ochutnat kousek syrového masa a může se nakazit varují parazitologové.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář